Van het centrum van Rotterdam is weinig over na de oorlog en vooral het stadshart is grotendeels verwoest. Met alle kracht heeft de stad zichzelf na 1945 weer opgericht. De wederopbouw duurt grofweg van 1945 tot 1968 en is ongekend. Het nieuwe gezicht van het centrum heeft, voor een belangrijk deel, mede gestalte gekregen door de uitbreidingsplannen van de Lijnbaan van architectenbureau Van den Broek & Bakema.
Ultra moderne Lijnbaan
De ultra moderne Lijnbaan is de eerste winkelpromenade in Nederland en krijgt al snel na de bouw internationale bekendheid. Het is een lange open passage, waar geen auto's rijden en met aan twee zijden winkels. Het meest kenmerkende van het ontwerp van Bakema zijn de elementen licht, lucht en zicht. Bovendien worden tussen de veertig meter hoge flats twee lange groenstroken aangelegd.
Manhave's Bouwbedrijf tijdens de wederopbouw
In de beginjaren van de wederopbouw is het bedrijf van de huidige directeur Steven Manhave, Manhave's Bouwbedrijf, al betrokken bij het herinrichten van het gebied Kruiskade, een stukje Lijnbaan en de Karel Doormanstraat. Manhave bouwt op deze locatie de City House flat en vijf glazen paviljoens, waarvan de luifels in lijn liggen met de luifels van het Lijnbaan Ensemble.
In 1986 worden deze paviljoens gesloopt en door Manhave vervangen door het huidige Crystal House.
Transformatie naar The Lobby
Manhave heeft in overleg met KAAN Architecten en de gemeente besloten om het Crystal House niet af te breken, maar het geheel en al te renoveren. Alleen het casco zal blijven staan, alle andere onderdelen worden vernieuwd en verduurzaamd. Behoud van dit specifieke pand, dat gaat luisteren naar de naam 'The Lobby' op deze specifieke plek aan de Kruiskade, toont tevens de waardering van Manhave en KAAN voor de na-oorlogse bouwstijl van de Rotterdamse wederopbouwers. Het plan bestaat uit een volledige transformatie, waarbij een nieuw, helder concept in een eigentijdse architectuurtaal wordt gecreëerd.
Zowel in volume als uitstraling past het ontwerp in dit specifieke stedelijke gebied. Het nieuwe, heldere volume zorgt niet alleen voor meer bruikbare oppervlakte, maar ook voor zichtbare toegankelijkheid.
Het huidige Crystal House
Het Crystal House ligt midden in het bruisende, dynamische centrum van Rotterdam, met onder meer het Schouwburgplein, de Doelen, het Centraal Station en het stadhuis, binnen een cirkel van 300 meter. Het huidige gebouw maakt vanwege de ligging onderdeel uit van het monumentale Lijnbaan Ensemble, maar is door de latere bouw zelf nooit tot monument bestempeld. Inmiddels is het pand verouderd en het doet met zijn rode spiegelende gevel gedateerd aan en daarmee levert het nauwelijks een bijdrage aan de uitstraling van de omgeving. Het gebied vraagt om levendigheid, transparantie, toegankelijkheid en een aantrekkelijk programma voor de buurt, vanaf de vroege ochtend tot in de late avond.
Eigenaar Manhave Vastgoed heeft besloten het pand te renoveren en het weer een belangrijke bestemming te geven aan de Kruiskade. Voor de herontwikkeling is KAAN Architecten aangetrokken. Zij ontwierpen eerder het naastgelegen Dream House, waar Schaap en Citroen en winkelketen COS zich hebben gevestigd.