Ontwikkeling

Nieuw ontwerp Lumière Toren

De Lumière Toren wordt een nieuw icoon met internationale allure in het hart van het Rotterdamse stadscentrum, waar wonen, werken, winkelen en uitgaan naadloos samenkomen.

Lumière
19 september 2023
By Lisanne Van Beurden

Vorige week werd tijdens de tweede inloopavond het nieuwe ontwerp van Lumière gepresenteerd.

Waarborgen windklimaat

Het ambitieuze nieuwbouwproject op de plek van de voormalige Lumière Bioscoop aan de Kruiskade en Lijnbaan zal nu een hoogte bereiken van 155 meter, in plaats van het oorspronkelijke ontwerp van 200 meter uit december 2020. Het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau KAAN Architecten is aangepast ten behoeve van het waarborgen van een goed windklimaat in de directe omgeving.

Multifunctionele woontoren

Lumière wordt een multifunctionele woontoren van ca. 155 meter hoog met ruim 250 huurappartementen, een hotel, flexibele kantoren, maatschappelijke voorzieningen, bedrijfsruimten, hoogwaardige retail en horeca.

Ruime appartementen

De circa 265 huurwoningen van tussen de 50 en 130 m2 zijn in het bovenste deel van de toren geprogrammeerd. Deze appartementen genieten van veel natuurlijk licht dankzij de plafondhoogte van ongeveer 2,75 meter en de overvloed van glas rondom. Elk appartement beschikt over een eigen loggia en biedt een adembenemend uitzicht over de stad.

High-end hotel en de kantoor- en bedrijfsruimtes

Het high-end hotel en de kantoor- en bedrijfsruimtes bevinden zich lager in de toren en in het middengebied. Het hotel biedt ongeveer 150 kamers en een luxueus restaurant op de tweede en derde verdieping, compleet met een dakterras dat een prachtig uitzicht op de Lijnbaan biedt. Daarnaast beschikt het hotel over een spa en fitnessruimte voor ontspanning en welzijn. De kantoorruimtes in de toren dragen zowel het BREEAM- als het WELL-label en zijn geschikt voor zowel lokale als internationale bedrijven.

Begane grond Lumière Toren

De begane grond wordt levendig met lichte en hoge plinten, die voor bezoekers overal actief zijn. Dat is vrij uniek omdat er nergens gesloten geveldelen of in- en uitgangspunten voor afval en logistiek zichtbaar zijn. Dat is opgelost in een overdekte expeditiestraat die aan het zicht onttrokken is.

High-end retail en horeca

Aan de Lijnbaan, de Kruiskade én in de Lumière Passage is in het nieuwe plan ruimte voor high-end retail, een grand-café en bedrijfsruimten. Aan de Karel Doormanstraat is ook publiek programma voorzien. Dit programma kan zowel retail, horeca, als een maatschappelijke functie zijn.

Passage

De Lumière Passage wordt een nieuwe bestemming op zich. Het straatje komt als een verborgen parel te liggen tussen het City House en de voet van de Lumière Toren. De passage verbindt de Lijnbaan met de Karel Doormanstraat en de Kruiskade. De passage vormt een verbindingsroute tussen de Lijnbaan, Karel Doormanstraat en Kruiskade, en belooft een bijzondere en inspirerende plek te worden, waar een artistieke mix van voorzieningen, winkels en kunst samenkomen.

Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan groenvoorzieningen, met bomen op straatniveau en tuinen en plantsoenen ontworpen door LOLA Landscape Architects op verschillende daken. Alles is erop gericht om een intieme en aangename omgeving te creëren voor bezoekers en bewoners.

De kroon

Voor het ontwerp van Lumière is inspiratie gehaald uit de tijdloze kenmerken van hoogbouw uit het begin van de 20e eeuw in New York, zoals het iconische Rockefeller Center. Wat direct opvalt bij dergelijke hoogbouw is de elegante kroon die de top van het gebouw bekroont.

De kroon van Lumière is ontworpen als een glazen blok en transformeert 's avonds tot een lichtgevende baken in de stad. Binnenin herbergt deze kroon enkele bijzondere voorzieningen voor de bewoners van Lumière, waaronder een filmzaal met ongeveer 40 zitplaatsen, een gedeelde keuken en werkruimtes, allemaal gelegen in een prachtige overdekte daktuin.

Gebouwd voor de toekomst

De Lumière Toren kenmerkt zich o.a. door het gevoel van licht en ruimte, de hoogwaardige mix van voorzieningen, veel groen en sociale interactie tussen haar bewoners en haar bezoekers.

Het wordt een duurzame plek met toekomstbestendige energie-oplossingen en een gevarieerd aanbod aan voorzieningen en services. Daarnaast is het een leefomgeving waar de gebruikers zich verbonden voelen en waar een sociale beleving op het gebied van kunst, cultuur en evenementen wordt gefaciliteerd.

Lumière district

Manhave en VORM pakken in samenwerking met de gemeente Rotterdam en KAAN Architecten de herontwikkeling op van het stadsdeel waar tussen 1955 en 2003 het vermaarde Lumière Theater was gevestigd.

Lumière krijgt een cruciale rol in het centrumgebied als nieuw scharnier van wonen, werken en verblijven in de dynamische omgeving van onder andere het Central District, de Coolsingel, Lijnbaan, Kruiskade en het Schouwburgplein.

Door deze website te gebruiken accepteer je onze Privacy Policy