Voor de Lumièretoren zijn de Rotterdamse familiebedrijven Manhave en VORM de samenwerking aangegaan met KAAN Architecten. Voor het ontwerp van Lumière is er gekozen voor gebruik van lichte materialen en kleuren, veel buitenruimte en groen.
Op de website van de Lumièretoren.nl kun je een interessant interview lezen met Vincent Panhuysen, founding partner, en Aldo Trim, managing architect. Zij vertellen hier o.a. over de aansluiting met de monumentale omgeving, hoe Lumière een rol gaat spelen in de vergroening van de stad en de vele functies van dit nieuwe iconische gebouw.
Lees hieronder een gedeelte van het interview.
Kunnen jullie meer vertellen over het concept achter Lumière?
Aldo: “Het wordt een grote functie-stapeling midden in het centrum van de stad. Op een klein stuk kun je genieten van een divers programma; een plek waar je o.a. kan slapen, werken en plezier kan beleven. Dit maakt het Lumière project ten opzichte van andere Nederlandse torens heel bijzonder. Het interessante is dat het van oorsprong het idee van Maaskant was om zo met de omgeving om te gaan. Maaskant zag voor zich dat mensen op dezelfde plek werken, wonen en beleven. Wij zetten in dit plan deze lijn voort.”
Vincent: “Van oudsher is de Kruiskade een heel belangrijke straat in Rotterdam. Het is zelfs een van de oudste straten van de stad. Het is de straat van cultuur en uitgaan, met als voorbeeld het Oude Luxor theater. Uiteraard zat hier de Lumière bioscoop gevestigd, waar de naam van het gebouw op is gebaseerd. Het is de enige straat in Rotterdam Centrum die zijn vorm heeft behouden na het bombardement. Na de wederopbouw werd het de achterkant van het nieuwe centrum. Gaandeweg heeft het wel weer meer ambiance gekregen, maar er liggen nog veel kansen.”
“Maaskant wilde van de Kruiskade een straat maken waar je alle functies door elkaar heen mengt. Dat zie je in het City House, winkelen met daarboven werken en daarboven weer wonen. Zo krijg je een dynamische wereldstad."
Hoe gaat Lumière eruitzien? En hoe past Lumière qua ontwerp in de omgeving?
Aldo: “De toren zelf staat heel rank in de stad en krijgt een plek in de Rotterdamse skyline. Langzaamaan richting de voet waaiert het uit, waar Lumière echt z’n plek zoekt in de locatie en de directe omgeving. Het staat met de voet op de Kruiskade, met de hoofdentree naar het atrium toe. Een belangrijke factor is de aansluiting met de monumentale omgeving. Onderin bij de voet fragmenteert het gebouw en neemt het de herkenbare architectuur aan die aansluit bij de wederopbouw. Op die manier sluit het mooi aan bij de Kruiskade, zoals het Hilton maar ook het City House en alle andere gebouwen die er rondom staan. Die gebouwen hebben allemaal een bepaalde opbouw die typisch was voor de jaren vijftig en zestig.”
“Enerzijds is Lumière een abstract, grootstedelijk gebouw, maar onderin wordt het steeds verfijnder. Op die manier ontstaan mooie terrassen, patio’s en een grote groene passage die heel genereus is en doorgang biedt aan het bestaande binnenhof. De woningen hebben heel veel buitenruimte en bewoners kunnen genieten van een royale plafondhoogte, wat bijzonder is in een hoogbouwproject. Dat zie je niet vaak. De woningen hebben terugliggende balkons, er zit een bepaalde dieptewerking in.”
Vincent: “We gaan het gebouw op zo’n manier plaatsen dat er overal heel veel licht blijft en alles goed zichtbaar blijft en de omliggende gebouwen in hun waarden blijven. De ruimtelijke kwaliteit transformeert van een expeditiehof naar een aangename verblijfsplek. De Lijnbaanhof zal toegankelijk blijven voor het publiek en er zal juist meer te beleven zijn.”
Op wat voor manier wordt er ruimte gecreëerd?
Aldo: “Het City House gaat een belangrijke rol spelen in de beleving op straatniveau. Nu heeft het City House winkels aan de Kruiskade geopend. Manhave heeft de intentie om de winkels ook naar het hof toe te gaan openen, aan de andere kant. Zowel Lumière als het City House gaan de oude Lijnbaanhof een impuls geven, met kwaliteit van leven, winkels en horeca. Het City House, de Lijnbaanflat en Lumière gaan op die manier echt een nieuwe ruimte scheppen.”
Lees de rest van het interview met KAAN Architecten op de website van Lumière.